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The Professional Bodies welcome the opportunity to comment on Draft Taxation 
Determination TD 2008/D6 (“the Draft Determination”). 
 
 
GENERAL COMMENTS  
 
The conclusions reached by the Commissioner of Taxation (“Commissioner”) in the Draft 
Determination in applying sections 26BB and 70B of the Income Tax Assessment Act 1936 
(“ITAA 1936”) appear to be based on the particular facts and circumstances of the 
arrangement defined in the Draft Determination, and the earlier Taxpayer Alert 2008/1.   
 
It is submitted that: 
 
• the conclusions reached by the Commissioner in the Draft Determination have no 

regard to precedent for analysing arrangements of this type.  In particular, this 
appears to be the first example of a stapled arrangement being analysed without 
regard to the features of the individual legal instruments which have been stapled.  
The Professional Bodies therefore request that the Commissioner discuss in more 
detail the reasons why the Commissioner adopted the approach he has to analysing 
the arrangement in the Draft Determination.  The Commissioner is also asked to 
reconcile certain statements in the Draft Determination which appear to be 
contradictory in relation to the description of the subject facts; 

 
• the conclusions reached by the Commissioner give rise to further questions which 

need to be addressed (see section 2 below).  The Professional Bodies request the 
Commissioner to make his views clear on these other matters; and 

 
• because the conclusions reached in the Draft Determination are based on particular 

facts, those conclusions appear to have limited application.  For this reason, the 
Professional Bodies question whether a Tax Determination is an appropriate form for 
the Commissioner to discuss these matters.  

 
The above general comments are discussed in more detail below. 
 



SPECIFIC COMMENTS  
 
1 Approach to stapled security arrangements 
 
In the Draft Determination, the Commissioner has analysed the “Stapled Security” 
arrangement by looking at the arrangement as a whole, rather than the individual component 
instruments comprising the stapled arrangement.  This approach does not appear to have 
been adopted in the past when analysing stapled arrangements.  The Professional Bodies 
request that the Commissioner give detailed reasons as to why this approach has been 
adopted in these particular circumstances. 
 
Key facts relied upon by the Commissioner in reaching the conclusions in the Draft 
Determination include (paragraph 10 of the Draft Determination): 
 
• That the Investor purchases the Stapled Securities under a single contract. 
• Once the Note has been stapled to the Preference Share, the Note is no longer 

capable of existing separately from the Preference Share. 
• The Note Terms do not permit the holder to receive the face value of the Note after 

the Note has been stapled to the Preference Share. 
 
It appears that the Commissioner has concluded, as a matter of fact, that the Note and the 
Preference Share cannot be regarded as separate instruments after the stapling.  This 
approach appears to be unique to the facts in the particular arrangement.  The Commissioner 
is asked to confirm whether this conclusion is limited to the particular facts of the Stapled 
Security arrangement which is the subject of the Draft Determination, or whether this signals 
a new approach that the Commissioner will adopt in analysing all stapled security 
arrangements.   
 
If this does signal a new approach to analysing stapled arrangements, will the Commissioner 
apply this approach to stapled instruments where the instruments that have been stapled 
have been issued by different entities?  Or will this approach only apply to stapled instruments 
where the component individual instruments have been issued by the same entity?  
 
In addition, the Commissioner regards the act of the stapling to be a variation to the Note 
Terms (see paragraph 25). It is not clear how this statement reconciles with the statement 
above regarding the legal position after stapling. That is, on the one hand the Commissioner 
is saying that the Note and the Preference Share cannot be regarded as separate instruments 
after the stapling.  However, on the other hand, the Commissioner is saying that the stapling 
constitutes a variation to the Note Terms.  If the Note Terms are varied, rather than 
terminated, the Note would continue in existence, with varied terms.  However, if the Note and 
the Preference Share are no longer separate legal instruments after stapling, this would seem 
to assume that the Note no longer exists once stapling has occurred.   The Commissioner is 
asked to explain how these statements reconcile.   
 
Further, on an Assignment Event, the Note “destaples” from the Preference Share and is 
assigned to a subsidiary of the Company.  This assignment seems to support the separate 
existence of the Note subsequent to the stapling, in contrast to the Commissioner’s assertion 
at paragraph 10 that: 
 

“Once the Note has been stapled to the Preference Share, the Note is no longer 
capable of existing separately from the Preference Share.” 
 

The Commissioner makes the following statement in the next sentence of paragraph 10: 
 

“It [the Note] remains part of the Stapled Security until the occurrence of an 
Assignment Event whereupon the Note is assigned back to the Company and will 
cease to exist.” 
 



The Commissioner is asked to explain how these statements reconcile.  In particular, how is it 
the case that the Note “is no longer capable of existing separately from the Preference Share” 
after stapling, yet some time subsequently (at the time of an Assignment Event) regains its 
separate legal identity? 
 
2 Further questions to be addressed 
 
(a) Is there a CGT event in respect of the Note?  
 
The Commissioner makes the following statement at paragraph 10 of the Draft Determination: 
 

“The Note Terms do not permit the holder to receive the face value of the Note after the 
Note has been stapled to the Preference Share.” 
 

Paragraph 25 expands on this concept: 
 

“It should be noted that the Commissioner accepts that before being stapled, the Note 
exists in legal form as an instrument giving the Initial Purchaser(s) the right to receive 
the face value on maturity, and therefore would be a ‘note’ for the purposes of the 
definition of ‘security’ under subsection 159GP(1).  However, when the Initial 
Purchaser(s) enters into an agreement with the Company such that the Note Terms are 
varied resulting in the Initial Purchaser(s) no longer having the right to receive the face 
value of the Note, it is the Commissioner’s view that the Note no longer meets the 
ordinary definition of the word ‘note’: there is no longer an entitlement for the holder to 
receive their investment in the instrument back.” 
 

The footnote (footnote 3) to the above paragraph reads as follows: 
 

“The change in the terms of the Note does not amount to a disposal of the Note by the 
Initial Purchaser(s); all that happens is that there is a waiver by the Initial Purchaser(s) 
of some of their rights under the Note.  Any loss that the Initial Purchaser(s) would 
suffer from this waiver would not be a deduction to the Initial Purchaser under 
subsection 70B(2) due to the operation of subsection 70B(5).” 
 

The discussion below assumes that there is, as a matter of fact, a waiver by the Initial 
Purchaser(s) of some of their rights under the Note when the Note is stapled to the 
Preference Share. 
 
The Commissioner’s view is that any loss that the Initial Purchaser(s) would suffer from this 
waiver would not be a deduction to the Initial Purchaser under subsection 70B(2).  This is due 
to the operation of subsection 70B(5).  The Commissioner does not then consider whether 
some other provision of the tax law might give the Initial Purchaser a deduction or a capital 
loss.  For example, if the Initial Purchaser has “released” the Company from having to pay the 
face value, or if the Initial Purchaser’s right to receive that face value has been “abandoned, 
surrendered or forfeited”, has CGT event C2 applied to those rights?  Does the Initial 
Purchaser have a reduced cost base in those rights that would give rise to a capital loss as a 
result of CGT event C2 happening?  The Commissioner is asked to discuss the potential 
application of CGT event C2 (section 104-25 of the Income Tax Assessment Act 1997) in 
these circumstances if section 70B does not give rise to a loss for the Initial Purchaser.  To 
disaggregate the rights to be paid the face value of the Note in this way from the remainder of 
the Note Terms would seem to be consistent with the Commissioner’s approach to underlying 
rights as expressed in Draft Taxation Determination TD 2008/D5. 
 



(b) Is there a forgiveness of a commercial debt? 
 
These findings of fact by the Commissioner lead to a further question which is not addressed 
in the Draft Determination.  If the variation to the Note Terms results in a “release” or “waiver” 
of the Company’s obligation to pay the face value of the Note to the Initial Purchaser, do the 
commercial debt forgiveness rules in Schedule 2C to the ITAA 1936 apply to the Company?  
It would seem that the Commissioner’s analysis would mean that the stapling of the Note to 
the Preference Share would give rise to the application of the commercial debt forgiveness 
rules if the Company has, in effect, been forgiven its obligation to pay the face value on the 
Note.  This would not seem an appropriate circumstance for the application of these rules as 
the Company has not economically benefited (in the traditional sense) from the “forgiveness” 
of a debt. 
 
In summary, where as a matter of fact, there has been a waiver by the Initial Purchaser(s) of 
some of their rights under the Note when the Note is stapled to the Preference Share, the 
Professional Bodies request that the following two matters be addressed in detail: 
 
• The potential application of CGT event C2 to the Initial Purchaser and whether the 

Initial Purchase makes a capital loss as a result of the happening of CGT event C2. 
 
• The potential application of the commercial debt forgiveness rules to the Company 

that issued the Note. 
 
If, as a matter of fact, there is no waiver by the Initial Purchaser(s) of some of their rights 
under the Note when the Note is stapled to the Preference Share, but instead the Note and 
the Preference Share are no longer capable of existing separately, the Commissioner is 
asked to address further questions. 
 
(c) Is there a CGT event in respect of both the Note and the Preference Share? 
 
As discussed above, the Commissioner has concluded, as a matter of fact, that the Note and 
the Preference Share cannot be regarded as separate legal instruments after the stapling.  
On that analysis, those intangible assets must end.  Therefore: 
 
• Does CGT event C2 happen to the Initial Purchaser in respect of the ending of the 

Note and the Preference Share upon the stapling?   
 
• Is the amount of the capital proceeds received by the Initial Purchaser as a result of 

the CGT event C2 happening to the Note and the Preference Share equal to the 
market value of the bundle of rights referred to as the Stapled Security?   

 
• Does CGT event C2 only happen in respect of the Note because the Note has 

ceased to exist (it has expired or it has been cancelled)? 
 
Whichever analysis applies, the Commissioner is at least asked to confirm: 
 
• How many CGT assets exist before stapling? (We assume two – the Note and the 

Preference Share).  What is the cost base and reduced cost base of the asset(s)? 
 
• How many CGT assets exist after stapling? (Is it still two, or is it only one, being the 

bundle of rights referred to as the Stapled Security, as a whole?).  What is the cost 
base and reduced cost base of the asset(s)? 

 
• If the answer to the above two questions is different, what CGT event applies? 
 
• If a CGT event occurs, what is the amount of the capital proceeds received by the 

entity to whom the CGT event happens? 
 



• How does this analysis potentially apply to other stapled arrangements where the 
instruments that have been stapled together have been issued by different legal 
entities? 

 
3. Meaning of “security” 
 
The approach taken in the Draft Determination is to: 
 
• limit the words "or other security" in paragraph (a) of the definition of “security” in 

Section 159GP(1) to debt-like instruments by applying the ejusdem generis rule of 
statutory interpretation; and   

 
• limit, similarly, the scope of paragraph (d) of the definition of "security" (that is, "any 

other contract … under which a person is liable to pay an amount …") to contracts 
with debt-like obligations.  

 
We support this aspect of the Draft Determination, subject to the following comments on the 
proposed approach 
 
We recommend that the ATO provide greater guidance regarding the indicia of what it 
considers to be a “debt like instrument”. For example, does this concept link through to the 
debt / equity rules in Division 974 of the ITAA 1997? Is legal characterisation of the instrument 
as a “loan” (or similar) required?  
 
On finalisation of the Draft Determination, paragraphs 30 and 31 of Taxation Ruling TR 96/14 
(Traditional Securities), which currently states that paragraph (d) of the definition of "security" 
is not limited to debt-like contracts, will need to be consequently amended in order to ensure 
consistency between the ATO guidance.  
 
4 Form of comments 
 
The Commissioner’s analysis appears very focussed on the particular facts and 
circumstances surrounding the particular arrangement.  This means that the Draft 
Determination does not make clear to what extent the Commissioner’s views in the Draft 
Determination represent a new approach to analysing the consequences of stapled security 
arrangements.   
 
The Commissioner is therefore asked to make clear to what extent his views in the Draft 
Determination are meant to have broader application.  In this regard, what are the particular 
circumstances that will give rise to an analysis of a stapled security arrangement as a whole 
bundle of rights, rather than as individual legal component assets which are to be dealt with 
together? 
 
If the conclusions in the Draft Determination are unique to the particular facts, is a Taxation 
Determination the most appropriate form in for the Commissioner to publish his views? 
 
5. Date of Application 
 
In the event that approach set out in the Draft Determination is adopted in the final 
determination, we recommend that this approach be prospective only, that is, that the final 
determination only apply from its date of issue (or alternatively from the date of issue of the 
draft determination on 26 March 2008).  
 
The ATO’s proposed approach is unfavorable to taxpayers, as compared with the 
conventional treatment of separate instruments that are stapled. The Commissioner’s 
proposed approach will potentially adversely impact stapled securities that have already been 
issued into the market.  
 
Accordingly we submit that the final determination should have prospective application only. 
 


